Despre legea dreptului de autor

 

Atat prin lege cat si prin scopul lor initial casetele video sau DVD-urile disponibile in magazine sunt destinate numai vizionarii personale, acasa, asta in cazul in care nu exista o licenta ce sa ofere dreptul unei vizionari publice.

Inchirierea sau cumpararea unui casete video sau DVD nu include si licenta pentru vizionari non-personale. Inainte de a va implica in organizarea unei vizionari publice trebuie sa va procurati o licenta pentru aceasta actiune.

Licenta MPLC de tip 'umbrela' este usor de inteles, de obtinut , de utilizat si va ajuta sa respectati Legea Dreptului de autor nr. 8/1996. Orice institutie, organizatie, companie sau persoana fizica, care doreste sa difuzeze un film in public ar trebui sa cunoasca Legea Dreptului de Autor. Legea Drepturilor de autor nr.8/1996 din Romania, ca si legislatia drepturilor de autor din toate tarile, limiteaza proiectia filmelor de pe casete video si DVD-uri la utilizarea in casa, pentru uz personal. Pentru proiectia publica de orice fel, in orice spatiu in afara locuintei, este obligatoriu acordul proprietarului drepturilor de autor, adica obtinerea unei licente de la acesta.

 • Inchirierea sau achizitionarea unui DVD nu da dreptul de difuzare a operei in public, asa cum este precizat si in "avertismentul" care precede orice film.
   
 • Filmele pot fi difuzate fara licenta numai acasa, in familie, in cadrul unui cerc de prieteni/cunostinte, deoarece aceste tipuri de vizionari nu sunt considerate publice. Orice vizionare in afara "contextului domestic si privat" este considerata o difuzare publica.
   
 • Alte difuzari ale filmelor sunt considerate ilegale, atata timp cat nu au fost autorizate printr-o licenta, chiar si cele 'semi-publice' precum cluburile, companiile, gradinitele si taberele de vara sunt considerate 'reprezentatii publice'.
   
 • Institutiile, organizatiile, companiile sau persoanele fizice care doresc sa se implice in organizarea unei difuzari publice trebuie sa se asigure cu o licenta.
   
 • Proiectia publica fara acordul proprietarului drepturilor de autor inseamna un act de piraterie si se pedepseste cu inchisoarea de la 1(una) luna la 2 (doi) ani sau cu amenda de pana la 30000 de lei.

 

 

Rights Holder? Click here

Copyright Law